Någon fyller 65 år idag och någon har också namnsdag. Vad passar då inte bättre än en helt växtbaserad, sund och hur smarrig som helst smörgåstårta?

Från traktens bageri beställdes tårtbotten till 18 pers och mellanläggen lade jag in i går kväll. Sen virade jag in tårtan i våta handdukar och lät den stå kallt över natten. Idag garnerade jag den, men inser ju naturligtvis att den konstnärliga ådran i mig har inte fritt fått utvecklas, så det får jag ju jobba vidare på.

lager 1

5dl rumstempererad osötad sojamjölk

2 dl olivolja

2 dl rapsolja

2 msk senap

1 dl b-jästflingor

saft av 1 citron

salt/örtsalt

2-3 morötter

curry

Häll sojamjölken i mixern och kör igång medan du häller i oljan i en tunn stråle.

Tillsätt senap, b-jäst och salt.

Häll upp i en skål och rör i citronsaften tills allt tjocknat till en majonäs.

Riv morötterna i en skål och häll i hälften av majonäsen. Andra hälften ska du ha ovanpå tårtan.

Smaksätt med curry och ev mera salt.

Lager 2

400gr frysta gröna ärter

1vitlöksklyfta

1/2dl olivolja

citronsaft

salt

dragon

Förväll ärterna och kör alla ingredienserna i matberedare tills finfördelat.

Tillsätt ev mer vätska om det behövs.

(Jag hade en halv tub tartex som jag också blandade i )

Lager 3

5-6 dl kokta sojabönor

1 dl olivolja

2 msk Hickoriolja (rökarom)

lite buljongpulver

1 finhackad rödlök

Mixa sojabönorna och smaksätt.

Blanda sist i rödlöken.

Lägg nu på lagren på de olika tårtbotnarna och låt dra över natten i våta handdukar.

Nu ska majonäsen ovanpå tårtan så garneringen kan fastna. Men först måste du smälta 1 dl kokosolja (den ekologiska förståss från t e x Kung markatta) och blanda i majonäsen. Låt vila i kylskåp tills den stelnar till lite.

Bred majonäsen över tårtan och garnera.