En härlig stek med massor av nyttigheter var vad jag bjöd på idag. Det blev 3 stekar och nu ska jag försöka skriva ner mängd och innehåll till en stek. Det blir inte lätt :( , men det är ändå inte så noga med exakta mått. Huvudsaken att smeten blir lagomt tjock, ungefär som"köttbullsmet" om du gjort såna nån gång. Eller tänk bara att smeten ska inte rinna, den ska alltså vara ganska fast.

Jag hade lite olika sorters nötter och frön, men du kan ju ta vad du har. Det blir spännande och se vad det blir sen.

2-3 lökar

1 dl valnötter

1 dl solrosfrön

1 dl pumpakärnor

1 dl cashewnötter

1 dl jordnötter

2 rårivna potatisar

3-4 dl sojayoughurt

1 dl bovetemjöl

1/2 dl kikärtsmjöl ( ta mer bovetemjöl eller kokosmjöl om du inte har kikärtsmjöl)

1/2 dl kokosmjöl (tänk på att kokosmjöl suger åt sig vätska så ta inte för mycket)

2 dl kokt canihua frön (eller kokt ris, eller quinoa)

sojasås eller soja collorit till "rätt färg"

salt/buljongpulver

vitpeppar/kryddpeppar/koriander/paprikapulver/ Cayennepeppar.

Kör alla nötterna i matberedaren till finmalet eller inte (du kanske vill ha lite crunchy). Kör också lök och potatis i matberedaren och blanda allt i en stor bunke. Blanda i sojafärg och kryddorna efter behag. Det är ju kryddorna som avgör hur det kommer att smaka. Jag brukar ta lite extra för jag upplever att smaken försvinner lite under gräddningen.

Klä en form med bakplåtspapper, he smeten i formen och grädda i 200 gr ca 1 tim. (Blev det för mycket smet som det blev för mig idag, är det bara att steka burgare/biffar av resterande.) Låt steken stå 10-15 min innan du stjälper upp den på fat. Servera till kokt potatis, brun sås, saltgurka, rårörda lingon och grönsallad.