Under den här smarriga såsen döljer sig en riktigt nyttig och energirik frukostruta. Du kan se skymten av den i glasformen i vänstra hörnet. Recepten på både sås och ruta kommer här:

NÖTFRUKTRUTA

1 dl sötmandel (gärna blötlagt över natten)

1dl solrosfrön (gärna blötlagt över natten)

1 dl sesamfrön (innehåller bl a mycket calsium)

1/2 dl hela linfrön

1/2 dl chiafrön om du har (oj vad de är nyttiga!)

1/2 påse blandade torkade frukter

1 tsk vaniljpulver

1 dl helt bovete (blötlagt under natten) Man kan också fortsätta att grodda bovetet en natt till, men då häller du bort vattnet och sköljer bort allt slemmet och låter bovetet ligga i en tallrik eller om du har, i en groddapparat.

Börja med att mixa nötterna i matberedaren. Fortsätt därefter med solrosfröna, sesamfröna, linfröna och ev chiafrönen. Häll sedan i de torkade frukterna och sist vaniljpulvret.

Ta sen upp massan och lägg i en stor skål och blanda i nästan allt bovetet. Platta sen ut massan 3 cm tjock i en form. Strö på de sista bovetekornen som vacker dekoration. Skär sen i lagom stora fyrkanter.

Till detta serveras denna nyttiga goda carobsås som jag är övertygad om att även carobhataren kommer att älska. :)

 

CAROBSÅS

1 -2 dl sötmandel (jag mätte inte så noga)

6-7 urkärnade kletiga dadlar

5-6 dl havre-eller sojamjölk

1 dl carobpulver

ev 1 tsk vaniljpulver

Mixa allt till en ganska tjock sås.

Tips: Byt ut vätskan mot 3-4 dl sojagrädde och frys sedan allt. Sen har du världens godaste glass. Om glassen blev "isig" mixar du den igen med lite mer "grädde" innan den serveras.