Idag bjöd jag på lasgne. Gjorde faktiskt två stycken. Den ena strödde jag, om än mycket motvilligt, ost på. :-[ Den jag skulle äta själv och de som valde detta bättre alternativ hade jag självklart ingen ost på. Men den var minst lika god för det. Vi hade besök från kriminalvården och också de åt med god aptit från den kolesterol- och ostfria. :-)

Så här gjorde jag ;

Sås

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 bit chili

250 g svamp

2 pkt tomatkross

ca 1 lit. vatten

1 riven morot

oregano

timjan

salt/buljongpulver

Fräs de fyra första ingredienserna i en kastrull och häll i tomatkrosset. Späd med vatten till "såsig" konsistens. Häll i morotsrivet och smaka av med kryddor salt och eller buljong. Jag hade även lite sambal oelek i, för de som jag lagar maten till vill ha, som de säger "lite drag". :-[  Fortsätt att koka typ 10-15 min. Under tiden gör vi nu lite bechamelsås.

1 liter vätska (sojamjölk, kokosmjölk, havremjölk eller vatten)

1 dl b-jästflingor (finns på hälsokost) ej nödvändigt men ger en bra karaktär typ "ostaktigt" :-P

2 dl cashewnötter

1 msk buljongpulver

gurkmeja (för färgens skull, men också för antioxidanterna)

Häll hälften av vätskan i en kastrull.

Mixa cashewnötterna med resten av vätskan och koka upp allt under omrörning. Späd med mer vätska om det blev för tjockt eller mixa mer nötter om det blev för tunnt.

Nu börjar det roligaste;

Lägg lite av lasagnesåsen i botten på en ugnsfast form.Därefter lasagnplattor (fullkorn förstås) lasagnsås ovanpå och sen bechamelsås. Varva med såserna och lasagnplattorna och avsluta med bechamelsåsen.

Grädda sen i 225 gr ca 35 min. Mums!