I kväll blir det plockmat. Har bakat limpor som ska serveras med mumsiga, annorlunda, speciella pålägg, helt utan mejeriprodukter. Sen får de också dippa grönsaker och nacochips i två olika dipsåser.

SOLROSPÅLÄGG

2 lökar

1 tomat och eller paprika

3 dl solroskärnor

1,5 dl cashewnötter

1 msk tomatpure

2 msk B-jästflingor (om du har)

1 pressad citron

2 msk buljong

Skär lök och tomat i stora bitar och bryn i en panna. Tillsätt tomatpure.

Kör nötterna i en matberedare tills finmalet och häll sedan i det brynta. Blanda i resten och smaka av med ev mera salt eller kryddor.

TAPENADE

1 dl solroskärnor eller valnötter

5 dl oliver

50 g soltorkade tomater

1 preccad citron

ev lite olivolja för att matberedaren ska gå runt

Mixa först nötterna och tillsätt sedan resten.

 

SOJAAVOKADODIP

Det här skulle egentligen bli guacamolehummus, men när jag hade tinat kikärterna från frysen visade det sig att det var kokta sojabönor. Därför blev det så här i stället:

5 dl kokta sojabönor

3 mogna avokados

1 pressad citron

2-3 vitlöksklyftor

örtsalt

Mixa allt till en massa. Späd med vatten eller olivolja om det blir för tjockt

 

DIPSÅS

Den här såsen har jag ofta som grund i salladssåser och sätter till lök, dill, persilja eller vad som faller in. Men ikväll blev den bara så här eftersom den ska var som grönsakdip.

2 dl cashewnötter

5 dl sojamjölk (osötad)

3 dl olivolja

1 pressad citron

2 tsk örtsalt

1 tsk paprikapulver

Mixa cashewnötter och sojamjölken väl. Fortsätt medans mixern är igång och häll oljan i en tunn stråle. Obs! Det går inte i en matberedare, måste vara en riktig mixer. Häll upp såsen i en skål och rör ner citronsaften försiktig tills den tjocknar.