Jag blir mer och mer imponerad över hur mycket gott man kan göra utan ägg, socker, vetemjöl och mejeriprodukter.

Nu har jag gjort en carobtosca och man skulle kunna tro att den var full med  ovanstående ingredienser, men självklart är den ju bara full med nyttigheter och utan fara för högt kolesterol, högt blodtryck eller andra välfärdssjukdomar. Så här gjorde jag.

200 gr sötmandel (hade inga hemma så jag tog cashewnötter)

10 urkärnade dadlar

2 dl sojagrädde

ca 125 gr kokosfett (alltså ekologiskt från Kung Markatta t e x)

lite agavesirap (kanske 2 msk)

1 dl bovetemjöl ( jag mixade helt bovete tills det blev mjöl)

2-3 msk carobpulver

1 tsk vaniljpulver

1.Börja med att koka upp dadlarna med sojagrädden.

2. Mixa mandlarna (el cashewnötterna)

3. Blanda sen alla ingredienserna och det smälta kokosfettet.

4. Häll smeten i en lämplig form med bakplåtspapper i botten. (jag tog en gratängform)

5. Grädda i ugn 200 gr i 5-10 min.

Gör under tiden toscaglasyren så här:

7-8 urkärnade dadlar

2 dl sojagrädde

ca 125 gr kokosfett

3-4 msk agavesirap (ej nödvändigt, men om du vill ha det sötare)

200 gr kokosflingor

1. Koka upp dadlarna i grädden och mixa dem (jag använde stavmixern direkt i grytan)

2.Häll i övriga ingredienser och blanda väl.

Ta ut kakan ur ugnen och bred glasyren ovanpå och fortsätt grädda kanske 10-15 min till, eller tills du får rätt färg. Låt kakan svalna innan du skär upp den och bjuder dina bästa vänner :).