Bruna bönor tror jag inte jag ätit sen jag var liten med undantag från när jag besökte södra sudan för ett tiotal år sen. Det är en billig, god och nyttig rätt. Och du står dig länge på den. Här lagade jag till den med grönkålspotatis som tillbehör. Grönkål som bl.a innehåller mycket järn, hade jag i frysen från höstens skörd.

1 pkt bruna bönor

3-4 msk sirap

4-5 msk vinäger (jag hade äppelcidervinäger)

1 tumme färsk ingefära

ev. lite chiliflakes

salt

2 msk maizena

1.Lägg bönorna i blöt över natten.

2.Koka upp bönorna i nytt vatten i ca 1 tim. Kolla om de är mjuka.

3. I med vinäger, riven ingefära, sirap och salt.

4. Gör en redning av maizenamjölet och lite vatten och rör i medan det kokar.

GRÖNKÅLSPOTATIS

8-10 normalstora potatisar

2 vitlöksklyftor

1 paprika röd

1 purjolök

ca 1 l grönkål

curry

spiskummin

2 msk buljongpulver

salt

2 dl vatten

1.Skala och skär potatisen i cm-stora kuber

2. Hacka vitlöken fint.

3.Hacka paprikan och purjon.

4. Stek vitlök, paprika, purjo och grönkål i en stekgryta eller stor kastrulli 5 min.

5. Häll i potatisen och kryddorna.

6. Häll i lite vatten, inte för mycket, bara så potatisen kan koka mjuka.

7. Smaka av med ev mera kryddor.