Under världens godaste och nyttigaste vaniljsås ligger en god efterrättspaj.

Du kan ju ta vilka bär du vill, eller varför inte rabarber? Lätt som vanligt var det att få till, och med en rykande åtgång förtärdes detta.

4-5 äpplen

2-3 msk agavesirap eller 0.5 dl stevia strö (i värsta fall socker :()

1 msk kanel

Smuldeg

2 dl vetemjöl (eller 1dl vete och 0.5 dl kokosmjöl)

3 dl havregryn

1 dl steviaströ eller agavesirap till rätt sötma

ev 1 dl kokosflingor

ev 1 dl hackade nötter/mandel

1-2 dl olja (som inte har så stark smak)

Skär äpplena i bitar och lägg i en oljad glasform eller pajform. Söta och strö över kanel.

Blanda alla torra ingrediensern till smuldegen och häll i oljan till rätt konsistens.

Smula degen över äpplena och grädda i 200 gr tills pajen fått färg. Typ 30-40 min

Vaniljsås

3 dl hirsgröt

1 l havregrädde

1-2 tsk vaniljpulver

agavesirap, stevia strö, el honung

Kör hirsgröten i mixern tillsammans med havregrädden och vaniljpulvret. Häll i sötning till önskad sötma. :)

Vanlig vanijsås är bland de onyttigaste du kan äta. Socker och mjölk ihop lär vara en av de sämsta kombinationerna. När mjölk oxciderar tillsammans med socker och allra värst ägg ihop får du ett av det onyttigaste i matväg du kan äta. 

Däremot denna vanijsås är bara nyttig. Använd den på fruktsalladen eller ät den som den är med mysli på morgonen.