I dessa semeltider har jag valt att göra en semla som man kan äta som förrätt till en sopplunch eller grötkväll som det blir i mitt fall. Brödet har jag bakat själv på vete-och grahamsmjöl. Semlan innehållar självklart inga mejeriprodukter som synes av receptet som följer.

Tofuröra

100 gr fast tofu

1 liten rödlök

1/2 dl hackad gräslök

2 msk kapris

1/2 dl hackad soltorkade tomater

basilika

salt

svartpeppar

Mixa tofun till grynig konsistens.

Finhacka löken och blanda allt till en grynig smet.

Nu följer receptet på majon som du ska spritsa över innan du sätter på locket. Jag blandade ut tofuröran med lite av den här majon för att det skulle få en smetigare konsistens.

Majo

1/2 dl cashewnötter

3 msk chiafrön

3 dl osötad sojamjölk

2 dl olja (oliv eller och rapsolja)

1 msk senap

saften från 1/2 citron

ev.1/2 dl bjäst-flingor

salt/örtsalt

Mixa nötterna och chiafröna och blanda i mjölken.

Fortsätt mixa medan du häller ner olja i en tunn stråle.

Blanda försiktigt ner bjäst-flingorna och senap

Salta och ner med citronsaften som gör att majon tjocknar ytterligare.

Gröpa ur bullarna och fyll med tofuröran.

Spritsa majon ovanpå och lägg på locket.

Lycka till! :)